לתיאום תור:052-2455120 joseksmd@gmail.com

למה חשוב לעשות רדיולוגיה אבחנתית (אולטרסאונד)?

רדיולוגיה היא ענף רפואי שעוסק בדימות, כך שרדיולוגיה אבחנתית משמשת לאיסוף מידע רפואי ממכשירי הדימות השונים (סי.טי, אולטרסאונד וכו') לצורך אבחון מחלות. בניגוד לענפים אחרים ברפואה, ברדיולוגיה הרופא (רדיולוג אבחנתי) הוא גם זה שמבצע את הבדיקה וגם זה שמפענח את הנתונים.

המשמעות היא שהרדיולוג האבחנתי צריך להיות עם אצבע על הדופק (תרתי משמע) גם מבחינה טכנולוגית, כך שנדרשות ממנו לפחות 5 שנות התמחות ברדיולוגיה בנוסך על 7 שנות לימודי הרפואה. סוגי הדימות המרכזיים שבהם נעשה שימוש כיום הם סי.טי ואוטלסאונד:

  • סי. טי – T (טומוגרפיה ממוחשבת) – מכשיר דימות זה עושה שימוש בקרן רנטגן בשילוב אלגוריתמים ממוחשבים שונים. הדמיה זו נעשית לרוב במצבים רפואיים שמצריכים רזולוציה משופרת, למשל ביופסיות בטן ועוד. בבדיקה זו נעשה שימוש יחסית רב בקרינה (יותר מאשר בצילום רנטגן למשל) , כך שהיא מתאימה לכולם, למשל מאפשרת ביצוע סי.טי ריאות למעשנים.

אולטרסאונד – (על שמע) – בדיקה זו מבוססת על דימות באמצעות תדר גבוה של גלי קול שמוחזרים, כך שהם יוצרים תמונה של האיברים שנבדקו. בבדיקה זו לא נעשה שימוש בקרינה ולכן היא נחשבת בטוחה לשימוש בקרב נשים וילדים, למשל לצורך ביצוע אבחנתי של הבטן, רקמות רכות, הצוואר, השד והגפיים.

ד"ר יוסף אקשטיין | מומחה לרדיולוגיה אבחנתית
ליצירת קשר עם השאירו פרטים: 




 

דוגמה לחידושים בתחום הדימות

אחת הדוגמאות לחידושים טכנולוגיים ברדיולוגיה הוא הצנתור הווירטואלי. צנתור זה אינו נעשה בצורה פולשנית כמו צנתור רגיל אלא באמצעות מכשיר סי.טי מיוחד – מכשיר סי.טי בעל מינון קרינה נמוך שמחבר 1200 תמונות מהלב לכדי מפה קרדיווסקולרית צבעונית.

הבדיקה כרוכה בהזרקה כמות מסוימת של חומר ניגוד לגוף ומצריכה עצירת נשימה למספר שניות, אך בניגוד לצנתור רגיל היא אורכת רק מספר דקות.

הבדיקה מאפשרת גילוי של פלאקים, חסימות והצרויות  ולו הקטנים ביותר בעורקי הלב ובעורקים המובילים ללב – גורמים שמובילים בסופו של דבר להתקף לב. צנתור רגיל אמנם מאתר אף הוא את הגורמים האלו, אבל לא ברמות רזולוציה כאלה.

הבדיקה מומלצת לאנשי שסובלים מאחד מגורמי הסיכון הבאים להתפתחות טרשת עורקים (אחד או יותר):

  • כולסטרול גבוה (חומר ששוקע בדפנות כלי הדם ומעלה את הסיכון להתפתחות מחלות לב)
  • סכרת
  • עישון
  • אנשים שנמצאים ברמת מתח גבוהה
  • אנשים שסובלים מהשמנה

עם זאת, הבדיקה מתאימה לכל אחד ונחשבת למניעתית- מה שאומר שמומלץ לבצע אותה כמה שיותר מוקדם, כלומר לעשות בה שימוש כבדיקת סקר כדי לגלות טרשת עורקים, לטפל בה ולמנוע התקף לב.

לאיזה רדיולוג אבחנתי לפנות?

מכיוון שלכל מכשיר דימות יתרונות וחסרונות משלו מומלץ לפנות לרדיולוג אבחנתי בעל ניסיון, כלומר רדיולוג שמכיר לעומק את מכשירי הדימות השונים ויודע להתאים אותם למטופל ולא להיפך.

לכן, יש לפנות לרדיולוג שיש לו ניסיון הן בדימות רנטגן, הן בדימות אולטרסאונד והן בדימות סי.טי.

בנוסף, מומלץ לפנות לרדיולוג בעל ניסיון אבחנתי, למשל רדיולוג שייעץ למחלקות רפואיות שונות כמו מחלקות פנימיות, אונקולוגיה, המטולוגיה, אנדוקרינולוגיה ואורולוגיה. כמו כן, יש להעדיף רדיולוג שלקח חלק במחקרים בשיתוף פעולה עם מחלקות אלו.

ולא פחות חשוב – יש לפנות לרדיולוג שחבר באיגודים מקצועיים רלוונטיים. בתחום הזה "כל המרבה הרי זה משובח". לכן, בתחום הרדיולוגיה האבחנתית מומלץ לבדוק חברות באחד או יותר מהגופים הבאים:

  • ההסתדרות הרפואית בישראל – הר"י
  • אגוד הרדיולוגים בישראל
  • חברות ב-   RADIOLOG-IC SOC.OF N.AMEICA
  • חברות ב-   ESG-AR ו-ECR –  אגודת הדמיית בטן אירופיים (כאשר מדובר ברדיולוג אבחנתי שמתמחה באזור הבטן)

 EFSUMB – אגוד ה US-העולמי (כאשר מדובר ברדיולוג אבחנתי שעושה שימוש באולטרסאונד).

ד"ר יוסף אקשטיין – מומחה לרדיולוגיה אבחנתית
ליצירת קשר: 052-2455120
http://www.drekstein.co.il/